Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

Μαρξιστικός Όμιλος Θεσαλλονίκης

Ο όμιλος μελέτης για την επαναστατική θεωρία δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια από άτομα οργανωμένα πολιτικά στην κομμουνιστική Αριστερά.

Αποτελεί μια ανοικτή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι προβληματίζονται για το μέλλον αυτού του κόσμου, αγωνίζονται για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας προς τον κομμουνισμό και εμφορούνται από μια «ανήσυχη» διάθεση αναφορικά με ζητήματα που αφορούν το θεωρητικό-επιστημονικό υπόβαθρο αυτού του αγώνα.

Δεν συνιστά πολιτική ομάδα, παρ’ όλο που τα μέλη του συμμετέχουμε στους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς αγώνες των «χαλεπών» καιρών μας.

Δεν προέκυψε σαν «κεραυνός εν αιθρία», αλλά μέσα από μια αντιφατική διαδικασία προβληματισμών, ερωτημάτων, συζητήσεων και ανησυχιών εντός, αλλά κυρίως εκτός των στεγανών που επέβαλε η εκάστοτε κρατούσα «γραμμή» του χώρου.

Ήταν μια αναγκαιότητα, ταυτόχρονα συλλογική, αλλά και προσωπική, αντικειμενική, αλλά και υποκειμενική.

Μια προσπάθεια νοηματοδότησης του κοινού μας αγώνα για την υπέρβαση της κεφαλαιοκρατίας, αλλά και η έκφραση εντελώς προσωπικών αναζητήσεων με υπαρξιακές διαστάσεις, που ποίκιλε ανάλογα με τα βιώματα, τις εμπειρίες, την συγκρότηση, και τα όνειρα του καθενός από μας.

Ήταν η κατανόηση και συναίσθηση του γεγονότος ότι το (όποιο) κομμουνιστικό-επαναστατικό κίνημα χρειάζεται μια καινούρια ώθηση, ώστε να βγει από το τέλμα των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο κορυφώθηκε με την συντριπτική νίκη της αντεπανάστασης και την κατίσχυση των δυνάμεων του κεφαλαίου (ουσιαστικά της αντίδρασης) παγκοσμίως.

Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, που συνειδητοποιούν πως, αν η επαναστατική Αριστερά θέλει να έχει αξιώσεις νικηφόρας παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι, οφείλει να μιλήσει με νέους όρους, πρέπει επιτακτικά να απαγκιστρωθεί από τα «βάρη» του παρελθόντος (ιδεολογήματα, σχήματα, μηχανισμούς, νοοτροπίες κτλ.) και να επαναθεμελιώσει τις προοδευτικές δυνατότητες της ανθρωπότητας.

Την ίδια στιγμή γίνεται αντιληπτό ότι με την πραγμάτωση των ιδεών του κομμουνισμού στον χώρο και στον χρόνο δεν ξεμπερδεύεις με μια μονοκοντυλιά, με επιπόλαιους αφορισμούς και με «ελαφρά τη καρδία» αποδοχή ιδεών του συρμού και του «καθ’ ημάς» life style, αλλά απαιτείται συστηματική και νηφάλια επανεξέταση της ιστορίας μας, να σκύψουμε με σοβαρότητα στα κεκτημένα-παραδόσεις μας και, με βάση το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας, να ανοίξουμε «καινούριους φεγγίτες προς νέα ξαγναντέματα».

Θεωρήσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πλέον θεμελιώδες, το ουσιώδες έλλειμμα του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος εντοπίζεται στην σφαίρα των ιδεών.

Είναι πρωτίστως στην θεωρητική ανασύσταση της πραγματικότητας και στην αντίστοιχη επεξεργασία των δυνατοτήτων και των προοπτικών της ανθρωπότητας που «χωλαίνει» ο χώρος που αγωνίζεται ενάντια στην βαρβαρότητα του καταπιεστικού-εκμεταλλευτικού συστήματος.

Είναι, κατ’ εξοχήν, εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση, να πέσει το βάρος, να επικεντρώσει η προσοχή μας.

Με αυτό δεν εννοούμε ότι οι άλλες σφαίρες της επαναστατικής δραστηριότητας πέφτουν σε ένα είδος «χειμέριας νάρκης» μέχρι να ξυπνήσουν αίφνης κάποια στιγμή στο απροσδιόριστο μέλλον από τον λήθαργό τους και, με απολύτως «έτοιμο» και «τελειωμένο» τότε το θεωρητικό οπλοστάσιο, να υλοποιήσουν το «σχέδιο» που απεργάστηκαν κάποιοι φωστήρες μέσα στην ασφάλεια και στο βόλεμα της «χειμωνιάτικης θερμάστρας» τους.

Εξάλλου, τα μέλη του ομίλου συμμετέχουν στους αγώνες, ενδιαφέρονται για τις συζητήσεις που διεξάγονται στα πλαίσια της Αριστεράς και του αντισυστημικού χώρου εν γένει, παρεμβαίνουν με τον δικό τους τρόπο όπου και όποτε κάτι διαφορετικό και μη ενσωματώσιμο διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η δραστηριότητα του ομίλου περιλαμβάνει την μελέτη, παρουσίαση και ανάλυση έργων της κλασικής μαρξιστικής κληρονομιάς (Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν), την συγγραφή κειμένων με βάση το πρόγραμμα που έχουμε συγκροτήσει, επεξεργασία ζητημάτων που ανακύπτουν από την επικαιρότητα και την κινηματική συγκυρία, ανοικτές εκδηλώσεις (τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν τρεις), λειτουργία site σε συνεργασία με αντίστοιχο όμιλο που έχουν δημιουργήσει σύντροφοι στα Χανιά, κριτική προσέγγιση σύγχρονων ρευμάτων κ.ά.

Ωστόσο, το περισσότερο «ενεργειακό δυναμικό» της ομάδας μας «καταναλώνεται» στην γνωριμία, μελέτη και αφομοίωση του «μεγάλου αγνώστου», δηλαδή εκείνης της ανεπίσημης κατεύθυνσης στην φιλοσοφία και στις επιστήμες που αναπτύχθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ και που ουδέποτε ενσωματώθηκε ή χειραγωγήθηκε από τις ιδεοληψίες της επίσημης κομματικής ή κρατικής ηγεσίας, αλλά και που ελάχιστοι από το στρατόπεδο των δυνάμεων της επανάστασης μελέτησαν με την δέουσα σοβαρότητα, παρά την πρωτοτυπία των ιδεών και το εύρος των προοπτικών που διανοίγουν για την θεωρητική και πρακτική αποτελμάτωση του πέραν της κεφαλαιοκρατίας χώρου. Αναφερόμαστε σε έρευνες που αφορούν την μελέτη του ανθρώπινου ψυχισμού, τον φιλοσοφικό-μεθοδολογικό αναστοχασμό των επιστημών, την ανάδειξη του κεκτημένου, αλλά και των περιορισμών της σκέψης του Μαρξ, την παγκόσμια ιστορία, την αντίληψη περί κομμουνισμού. Κορυφαίες προσωπικότητες σ’ αυτούς του τομείς είναι ο Λ. Σ. Βιγκότσκι, ο Ε. Β. Ιλιένκοφ, ο Β. Α. Βαζιούλιν κ.ά.

Ως μέλη του ομίλου, έχουμε επίγνωση των περιορισμένων δυνατοτήτων μας (αν και στο μικρό διάστημα της ύπαρξής της, η ομάδα μας έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από τα αρχικώς προσδοκόμενα), αντιλαμβανόμαστε ότι ο λόγος και τα προτάγματά μας ενδεχομένως να «ξενίζουν», ωστόσο είναι βαθύτατη η πεποίθησή μας ότι αυτού του είδους η (προ)εργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή, νικηφόρα και δίχως παλινωδίες επερχόμενη «έφοδο στους ουρανούς». 

 

Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2007