Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

Μαρξιστικός Όμιλος Σουηδίας

Η δημιουργία ενός ομίλου στην Σουηδία ήρθε ως αποτέλεσμα της εσωτερικής μας ανάγκης να μελετήσουμε και να αναπτύξουμε στο μέτρο του δυνατού την επαναστατική θεωρία. Η ανάγκη αυτή δεν γεννήθηκε τυχαία.


Με την εμπειρία της συμμετοχής ορισμένων απο μας στον όμιλο της Θεσσαλονίκης αλλα και με ερέθισμα τις οξυμένες αντιφάσεις του χρεωκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος και βλέποντας διάθεση απο νέους συντρόφους με προβληματισμούς να ασχοληθούν με το επίπονο αλλά δημιουργικό και ευχάριστο εργο της ενασχόλησης με τη θεωρία κρίναμε σκόπιμο να δημιουργήσουμε τον όμιλο της Σουηδίας. Στόχος μας η κάλυψη προσωπικών θεωρητικών αναζητήσεων, η εξήγηση των τεκτενομένων σε διεθνές κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η κατανόηση της ώριμης αταξικής κοινωνίας όπως και της διαδικασίας μετάβασης σε αυτή.


Αυτό οραματιζόμαστε να το πετύχουμε μέσα από την εμβριθή, αλλά πάντα με κριτικό και δημιουργικό πνεύμα, μελέτη έργων των κλασικών του μαρξισμού (Μαρξ, Έγκελς, Λένιν), σημαντικών έργων της σοβιετικής μαρξιστικής διανόησης (Βιγκότσκι, Ιλιένκωφ, Βαζιούλιν), όπως και άλλων διανοητών, μαρξιστών και μη, καθώς και με δημιουργικό διάλογο πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν τόσο μεταξύ μας όσο και με τους συντρόφους των άλλων ομίλων στων οποίων την συνεργασία και συμπαράσταση προσβλέπουμε.


Η Σουηδία, η χώρα στην οποία πλέον ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, μία χωρα του ‘’ανεπτυγμένου καπιταλισμού’’ μας παρέχει επιπλέον ερεθίσματα για σκέψη καθώς αποτελεί μια από τις χώρες με πολύ ισχυρή καπιταλιστική οικονομία σε συνδυασμό με έναν άκρως ενδιαφέρων ΄΄σοσιαλιστικό΄΄ μανδύα. Το γεγονός αυτο καθώς και η παρατήρηση του τρόπου αντιμετώπισης του γίγνεσθαι από έναν άλλο λαό, μέλη του οποίου ευελπιστούμε ολόψυχα οτι θα πλαισιώσουν την προσπάθεια μας με την συμμετοχή τους στον όμιλο, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στην προσπάθειά μας επιτρέποντας στο νού μας να ακολουθήσει και νέες ενδιαφέρουσες ατραπούς στην μελέτη των προς συζήτηση θεμάτων.


Ελπίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην δημιουργία των επαναστάσεων του μέλλοντος για την οικοδόμηση της ώριμης αταξικής κοινωνίας.