Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

5 Μαθήματα Ιστορίας του Μαρξισμού

Στα πλαίσια της δράσης του, ο Όμιλος Χανίων διοργανώνει έναν κύκλο 5 μαθημάτων Ιστορίας του Μαρξισμού τα οποία θα αφορούν τους βασικούς σταθμούς της διαμόρφωσης της επαναστατικής σκέψης των Κ. Μαρξ και Φ.Ένγκελς.
Το πρώτο μάθημα θα διεξαχθεί την Τρίτη 7/3 και ώρα 7.30 στο Μεγάλο Ο (Γρηγορίου Ε’ 69' στο δρόμο της πυροσβεστικής).

1. "Εισαγωγή στην ιστορία της επαναστατικής θεωρίας του μαρξισμού. Η αναγκαιότητα και επικαιρότητα της κριτικής και συγκεκριμένης ιστορικής μελέτης".

Εισήγηση:

Ερωταποκρίσεις:

2. "Ο νεαρός Μαρξ. Σπουδες και διδακτορική διατριβή (1836-1841). Ο Μαρξ αρχισυντάκης της "Εφημερίδας του Ρήνου", 1843. Η κριτική της εγελιανής φιλοσοφίας του δικαίου".

Εισήγηση:

Ερωταποκρίσεις:

3. "Τα "οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα" 1844. Μαρξ-Ένγκελς : "Η Αγία οικογένεια, ή κριτική της κριτικής κριτικής". Ένγκελς "Σχεδίασμα κριτικής της πολιτικής οικονομίας" & "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία".

Εισήγηση:

Ερωταποκρίσεις:

4. "Οι θέσεις του Μαρξ για τον Φόιερμπαχ. Μαρξ & Ένγκελς "Η Γερμανική ιδεολογία" 1845-1846. Μαρξ "Η αθλιότητα της φιλοσοφίας". "Κριτική της πολιτικής οικονομίας του Προυντόν και της μεθόδου του".

Εισήγηση:

Ερωταποκρίσεις:

5. "Οι εργατικοί αγώνες στο προσκήνιο. Μορφές οργάνωσης και πάλης. "Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο" (1847). Ένγκελς "Οι αρχές του κομμουνισμού". Μαρξ & Ένγκελς: το "Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος" 1848".

Εισήγηση:

Ερωταποκρίσεις: