Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

Συζήτηση για τον Σοσιαλισμό του 20ου αιώνα

1 reply [Last post]
Offline
Joined: 25/02/2008

Η βιντεοσκοπημένη εκδήλωση του ομίλου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα. Επιτεύξεις – αντιφάσεις – προοπτικές», και ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή φιλοσοφίας σ. Περικλή Παυλίδη.

Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα part 1 from OmilosThes on Vimeo.

Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα part 2 from OmilosThes on Vimeo.

Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα part 3 from OmilosThes on Vimeo.

Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα part 4 from OmilosThes on Vimeo.

Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο σοσιαλισμός του 20ου αιώνα part 5 from OmilosThes on Vimeo.

d1amat (not verified)

Παρακολούθησα με προσοχή κι ενδιαφέρον τα βίντεο κι έχω να πω τα εξής: ως προς τον τρόπο παρουσίασης της ομιλίας στο φόρουμ σαν βίντεο νομίζω πώς είναι αποτελεσματικότερος απ' ότι ένα μακροσκελές κείμενο, ή μια ατελής σύνοψη της συζήτησης. Το ότι είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη (μάλλον για τεχνικούς λόγους) διευκολύνει περισσότερο την παρακολούθησή τους. Ίσως θα βοηθούσε και μια σύντομη περίληψη των λεγομένων του ομιλητή για κάθε βίντεο.

Ως προς το περιεχόμενο, αυτά που επισημαίνονται απ' τον ομιλητή είναι πολύ ουσιαστικά και σίγουρα, υπάρχουν άλλα τόσα να ειπωθούν για το ζήτημα αλλά και για τις αιτίες της ήττας. Περισσότερο μου τράβηξε την προσοχή, για τα μελλοντικά εγχειρήματα, το ζήτημα της οριζόντιας οργάνωσης παραγωγής. Αυτά που λέει ο ομιλητής μοιάζουν αρκετά με ένα μοντέλο που έχω στο μυαλό μου, του οποίου η συνεχής εξέλιξη και βελτίωση, συνδέεται και με την αυξανόμενη συμμετοχή των εργαζομένων στη διεύθυνση παραγωγής και γενικότερα τον κεντρικό σχεδιασμό, πιο μακροπρόθεσμα συνδέεται και με την απονέκρωση του κράτους. Είμαι σίγουρος ότι πολύς κόσμος προβληματίζεται πάνω σ' αυτό, και μια συλλογική επεξεργασία θα είχε πολύ ενδιαφέρον.