Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (Με αφορμή τα τεκταινόμενα στο Πολυτεχνείο Κρήτης)

1 reply [Last post]
Offline
Joined: 30/05/2008

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
(Με αφορμή τα τεκταινόμενα στο Πολυτεχνείο Κρήτης)

Κατά την συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος του Γενικού τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης ο σ. Δημήτρης Πατέλης κρίθηκε ...ακατάλληλος να εξελιχτεί στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με 5 ψήφους υπέρ της εξέλιξης, 3 κατά και 3 λευκά (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα λευκά ισοδυναμούν με κατά). Με μια πρώτη ματιά το ζήτημα μοιάζει να αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ίδιο τον κρινόμενο.

Το ζήτημα όμως δεν είναι προσωπικό ή ακαδημαϊκό. Αφορά το σύνολο της κομμουνιστικής αριστεράς, το φοιτητικό και ευρύτερα εκπαιδευτικό κίνημα. Εντάσσεται δε στην εκτεταμένη και μανιώδη αντίδραση που ζούμε το τελευταίο διάστημα, με κύριες εκφράσεις την ντε φάκτο άρση του ασύλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την κατάληψη του κτιρίου Παπαδόπετρου από τον γνωστό και μη εξαιρετέο πραξικοπηματικώς ασκoύντα τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης Γρυσπολάκη και μια σειρά άλλα. Και τώρα αυτός, ο «άρχων» του ΠΚ, μαζί με έναν πρώην κνίτη (Ψύλλος) ως εκπρόσωπο του ακαδημαϊκού καθηγηταριού και έναν νυν «θεωρητικό» της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (Λιοδάκης) σε ρόλο δοσίλογου-κουκουλοφόρου, συνέπραξαν σε μια «ανίερη» συμμαχία.

Αυτή η απόφαση στρέφεται πρωτίστως κατά της διεθνούς σχολής «Λογική της ιστορίας», και των ομίλων μελέτης επαναστατικής θεωρίας μέλος των οποίων είναι και ο σ. Δημήτρης, αλλά έχει και πολλούς άλλους αποδέκτες. Στο πρόσωπο του σ. Δημήτρη χτυπούν τον πρωτοπόρο, επαναστάτη δάσκαλο. Πρωτοπόρο τόσο στην έρευνα, στην επιστήμη, όσο και στους αγώνες για κοινωνική χειραφέτηση. Το επιστημονικό του έργο δεν είναι ουδέτερο, αλλά στρατευμένο στο κομμουνιστικό ιδεώδες, το οποίο διερευνά μέσω των νομοτελειών που διέπουν την κοινωνία και την ιστορία της, της επιστήμης ως άμεσης παραγωγικής δύναμης και το ρόλο της σήμερα και αύριο στην κατεύθυνση της κομμουνιστικής χειραφέτησης της ανθρωπότητας. Αυτά όμως δε συνάδουν με το λογικό θετικισμό, που ασπάζονται κάποιοι, ή με τον μεταμοντέρνο πλουραλισμό και τις πολλές αλήθειες κάποιων άλλων.

Ο ρεβανσισμός αυτής της απόφασης σχετίζεται με τις φοιτητικές και ευρύτερα πανεπιστημιακές κινητοποιήσεις για το άρθρο 16, την κεφαλαιοκρατική «αναβάθμιση» του δημόσιου πανεπιστημίου, και αφορά άμεσα όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτές και/ή τις υποστήριζαν. Αφορά όχι μόνο το ΠΚ, αλλά ευρύτερα τους φοιτητές και καθηγητές, τους πραγματικούς επιστήμονες, που δεν υποτάσσουν την έρευνα στην κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά στις ανάγκες τις ανθρωπότητας. Ο ρόλος του δάσκαλου-κομμουνιστή στο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι εντός, εκτός κι εναντίον.

Το αστικό πανεπιστήμιο δε θέλει στους κόλπους του υγιείς, ανατρεπτικούς ανθρώπους, αλλά άβουλα όντα, υπηρέτες του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα σε δυνητικά επίδοξους αντιρρησίες, ταραχοποιούς. Οι διώξεις όμως εναντίων εκείνων που δε σκύβουν το κεφάλι, αποτελούν τιμή, όταν προέρχονται από τους παρατρεχάμενους του αστικού-επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Οι συμπράξεις με εκείνους που εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία του κεφαλαίου είναι ντροπή και αίσχος, ιδιαίτερα για τους αυτοαποκαλούμενους αριστερούς.

Οι μάσκες πλέον έπεσαν. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, από τη συνέπειά του κι όχι από τα λόγια του. Οι «ανίερες» συμμαχίες δεν έχουν θέση εντός της αριστεράς, αν αυτή θέλει να λέγεται και να είναι αριστερά.

Τι τέλος πάντων είναι η αριστερά; Τι είδους αριστερά είναι αυτή που αδυνατεί να δείξει στοιχειώδη συντροφικότητα, αλληλεγγύη, ήθος; Σημάδια των καιρών και της κρίσης της αριστεράς. Και μετά απορούμε γιατί δε συσπειρώνει κόσμο, γιατί δεν την εμπιστεύεται…

Είναι καιρός όποιος θεωρεί τον εαυτό του αριστερό να πάρει θέση και ν’ αναλάβει τις ευθύνες τους. Με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει.

Έχουμε πόλεμο. Άλλωστε πάντα είχαμε πόλεμο με τέτοιου είδους αντιλήψεις από όπου κι αν προέρχονται.

Στον πόλεμο δεν υπάρχουν μόνο νίκες, υπάρχουν και ήττες. Τίποτα όμως δεν πάει χαμένο. Η τελική νίκη θα είναι δική μας!

Δημήτρη Πατέλη, η στάση σου, η συνέπειά σου λόγων και έργων αποτελεί παράδειγμα. Κάθε στάση ζωής αποτελεί παράδειγμα. Παράδειγμα -προς αποφυγή- αποτελεί και η στάση των κριτών σου.

Δεν είσαι μόνος, είμαστε δίπλα σου!

ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Offline
Joined: 26/02/2008

Συνέβη στο Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης!

Οι «υγιείς», «καθωσπρέπει» δυνάμεις της σύγχρονης ακαδημαϊκής πιάτσας κατήγαγαν νίκη λαμπρή επί ενός μόνιμου ταραχοποιού, υπονομευτή των «σύγχρονων ακαδημαϊκών ηθών» και της πανεπιστημιακής τάξης!

Σε συνεδρίαση εκλεκτορικού σώματος, ενεργώντας με εκπληκτική ομοψυχία (ούτε μιλημένα να τα είχαν), ο «ηγέτης» του ιδρύματος Γρυσπολάκης, ο «μαρξιστής οικονομολόγος και παράγων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς» Λιοδάκης και ο «επιστημολόγος» Ψύλλος, συνεπικουρούμενοι από άλλα τρία μέλη του τμήματος και του εκλεκτορικού σώματος έκριναν ακατάλληλο το Δημήτρη Πατέλη να εξελιχτεί στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.

Εκ πρώτης όψεως το γεγονός αυτό αφορά τον ίδιο τον κρινόμενο, την ακαδημαϊκή ανεπάρκεια του οποίου υποτίθεται αναδεικνύει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: πέντε μέλη του εκλεκτορικού σώματος ψήφισαν υπέρ –έξι κατά (ακριβέστερα οι τρεις αναφερθέντες ψήφισαν κατά και οι άλλοι τρεις λευκό, που σε αυτές τις περιπτώσεις ισοδυναμεί με κατά).

Και, βέβαια, όταν γύρω μας ο κόσμος καταρρέει που να ασχολείται κανείς με τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των πανεπιστημιακών.

Όμως ο Δημήτρης Πατέλης, μέλος της διεθνούς σχολής «Λογική της ιστορίας», συνεχιστής σπουδαίων παραδόσεων του σοβιετικού μαρξισμού, αγωνιστής της κομμουνιστικής αριστεράς, με απόλυτη συνέπεια παρών σε όλους τους αγώνες κατά της κεφαλαιοκρατικής μεταρρύθμισης-παραμόρφωσης τους πανεπιστημίου, αταλάντευτος πολέμιος της πολιτικής του Γρυσπολάκη, δεν είναι ένας τυχαίος πανεπιστημιακός:

Ο Δημήτρης Πατέλης καταψηφίστηκε γιατί ευρέθη να είναι περισσότερο μαρξιστής στοχαστής απ’ ότι «επιστημολόγος», γιατί το έργο του δεν περιορίζεται στα καλά περιφραγμένα χωράφια της αγγλοσαξονικών προδιαγραφών επιστημολογίας (απορίας άξιο: πότε οι αγγλοσάξονες είχαν σοβαρή θεωρία της γνώσης;) αλλά καταπιάνεται και με ζητήματα κοινωνικής θεωρίας, τολμώντας μάλιστα να ανιχνεύει νομοτέλειες και προοπτικές κοινωνικής απελευθέρωσης.

Ο Δημήτρης Πατέλης καταψηφίστηκε γιατί το ογκώδες επιστημονικό του έργο δεν είναι αξιολογικά ουδέτερο (κατά την προσφιλή έκφραση του ακαδημαϊκού συρμού) αλλά είναι, με τον πλέον ειλικρινή-αταλάντευτο –συνεπή τρόπο στρατευμένο στο ευγενέστερο ιδεώδες και σκοπό της ιστορίας: στην κομμουνιστική χειραφέτηση της ανθρωπότητας.

Ο Δημήτρης Πατέλης καταψηφίστηκε γιατί έπρεπε να δοθεί ένα αποφασιστικό «μάθημα» στον άνθρωπο που βρισκόταν διαρκώς απέναντι σε όλο τον εσμό των ακαδημαϊκών businessmen, των κομψευόμενων με impact factors «λογίων», των παρατρεχάμενων κάθε ακαδημαϊκής και πολιτικής εξουσίας «πανεπιστημιακών δασκάλων».

Το μήνυμα είναι σαφές και βεβαίως πολιτικό: καθίστε καλά όλοι εσείς που, αντί να κοιτάτε την ακαδημαϊκή δουλίτσα σας, ασχολείστε με ιδεολογίες και αγώνες, μη μας πάτε κόντρα, γιατί δεν αστειευόμαστε.

Το μήνυμα απευθύνεται σε όλους − φοιτητές και καθηγητές − όσους συμμετείχαν στους μεγάλους αγώνες των τελευταίων ετών, εντός και εκτός του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το μήνυμα απευθύνεται σε κάθε επιστήμονα που τολμά να θεωρεί ότι η επιστημονική έρευνα, μόνο ως στρατευμένη σε πανανθρώπινες ανάγκες και χειραφετικές προοπτικές, μπορεί να είναι επιστημολογικά τολμηρή, πρωτότυπη και δημιουργική.

Οι σύντροφοι του Ομίλου της Θεσσαλονίκης για τη μελέτη της επαναστατικής θεωρίας θεωρούμε ότι στο πρόσωπο του Δημήτρη Πατέλη πλήττεται η μαρξιστική διανόηση, η συνεπής αριστερά, κάθε προοδευτική φωνή, κάθε αξιοπρεπής-αγωνιστική στάση στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία.

Η τιμωρητική αυτή ενέργεια σε βάρος του Δημήτρη Πατέλη είναι μικρόψυχη και εκδικητική –δηλωτική του αναστήματος των τιμωρών «πανεπιστημιακών δασκάλων», του «ήθους» και των «αξιών» του κόσμου που εκφράζουν.

Όμως ό,τι κι αν επιχειρήσουν, ματαιοπονούν! Δε μας φοβίζουν –μας εξοργίζουν! Απορρίπτουμε την ξεχαρβαλωμένη από καριερισμό, δουλοπρέπεια, χαμαιλεοντισμό, ναρκισσισμό και ιδιοτέλεια επιστημοσύνη τους!

Προτάσσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της επιστήμης από το κεφάλαιο, για την κομμουνιστική χειραφέτηση της κοινωνίας. Εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για την υπόθεση της επαναστατικής θεωρίας και πράξης!

Ο Δημήτρης Πατέλης δεν είναι μόνος, είμαστε μαζί του! Μορφωνόμαστε απ’ το έργο του! Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του!

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ.

Υστερόγραφο. Ερώτηση προς τους συντρόφους του ΝΑΡ: τι γυρεύει ο ομοϊδεάτης αριστερός ανήρ στην αυλή του Γρυσπολάκη;