Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

Ανακοίνωση του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

                                                                                          Ανακοίνωση του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

30/9/2015, Κέρκυρα

Ο Όμιλος Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. Στα πλαίσια της εξωστρεφούς δραστηριότητάς του δημιούργησε μια σελίδα στο facebook. Τη διαχείριση της σελίδας είχαν αναλάβει από κοινού τρία μέλη το Ομίλου Κέρκυρας, ο Γιάννης Νίνος, ο Αντώνης Πολίτης και ο Κώστας Φαγογένης. Στις 16 Σεπτέμβρη αναρτήθηκε στη σελίδα το άρθρο του Περικλή Παυλίδη «Σκέψεις για το μέλλον της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων». Την επομένη ο Αντώνης Πολίτης επικοινώνησε με τους άλλους δυο διαχειριστές και απαίτησε να κατέβει το άρθρο με το αιτιολογικό ότι ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι πολιτικό και όχι θεωρητικό άρθρο, το οποίο δε συνάδει με το χαρακτήρα του Ομίλου. Δέον εδώ να σημειωθεί ότι ο Α. Πολίτης ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Οι σύντροφοι υποστήριξαν την ελευθερία ανάρτησης κειμένων συντρόφων (άσχετα με τυχόν διαφωνίες) στα πλαίσια του διαλόγου, της ανεξιγνωμίας και συνολικά των αρχών λειτουργίας του Ομίλου, με δεδομένη την ελευθερία ανάπτυξης δημόσιας κριτικής, αντεπιχειρημάτων κ.ο.κ. Μετά την άρνηση των συντρόφων να κατεβάσουν το άρθρο, ο Α. Πολίτης το κατέβασε ο ίδιος και κατάργησε τους δυο συντρόφους από διαχειριστές της σελίδας.

Εδώ και ένα χρόνο ο Α. Πολίτης είχε δηλώσει ότι δε θα συμμετείχε πλέον ενεργά στις δραστηριότητες του Ομίλου για προσωπικούς και μη λόγους. Την ιδιότητα του μέλους του Ομίλου την επικαλέστηκε δυο μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές, προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολιτικό του φορέα και την πολιτική που αυτός εκφράζει από την κριτική του Π. Παυλίδη.

Η στάση αυτή του Α. Πολίτη απηχεί μια κουλτούρα ξένη προς το κεκτημένο των Ομίλων και της Aριστεράς εν γένει. Δείχνει μια βαθιά αλλοτριωμένη, καθεστωτική, αυταρχική και ατομικιστική αντίληψη της πολιτικής και της πραγματικότητας, η οποία υποτάσσει τις αρχές της συλλογικότητας στις προσωπικές πολιτικές βλέψεις.

Διακηρυγμένος σκοπός των Ομίλων είναι η συνεύρεση και αλληλεπίδραση ανθρώπων διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων εντός της Aριστεράς, οι οποίοι όμως από κοινού διαπιστώνουν την ανάγκη κριτικής μελέτης, ανάπτυξης και διάδοσης της επαναστατικής θεωρίας. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο Όμιλος είναι ξένος με την πολιτική. Επαναστατική θεωρία αποκομμένη από την πολιτική δεν υπάρχει, ούτε και μπορεί να υπάρξει. Το αντίθετο θα σήμαινε άρνηση του καθήκοντος θεωρητικού εξοπλισμού του κινήματος για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της ανθρωπότητας και αναγωγή της θεωρίας σε «απολιτικό» ακαδημαϊκό παίγνιο. Από την ίδρυση του πρώτου Ομίλου (Χανιά 7.11.2001), έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο 'Ομιλος «είναι ανοικτός σε όσους συμμερίζονται τους προβληματισμούς της ομάδας πρωτοβουλίας, και λειτουργεί με βάση τις αρχές του εθελοντισμού, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανεξιγνωμίας και της αποφυγής πάσης φύσεως εντάξεων στον όμιλο ή αποκλεισμών από αυτόν βάσει κομματικών κριτηρίων». Ωστόσο, ο Όμιλος είναι σίγουρα ξένος με αυταρχικές, αντιδημοκρατικές και αντισυντροφικές αντιλήψεις και πραξικοπηματικές πρακτικές. Και φυσικά δεν χωράνε στον Όμιλο πολιτικές τοποθετήσεις που απεργάζονται σχέδια μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους, εφαρμόζοντας ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ως εκ τούτου ενημερώνουμε ότι μέχρι νεωτέρας η σελίδα του Ομίλου Eπαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας στο facebook δεν εκφράζει τη συλλογικότητα μας, καθώς έχει γίνει αντικείμενο σφετερισμού και ατομικής ιδιοποίησης από τον Αντώνη Πολίτη.

Εκ μέρους του Ομίλου Κέρκυρας και των Ομίλων Επαναστατικής Θεωρίας συνυπογράφουν οι κάτωθι:

Ανδρέας Κατσάρας

Γιάννης Ευσταθίου

Γιάννης Νίνος

Γιώργος Βολάνης

Γιώργος Κακαρίνος

Γιώργος Μανιάτης

Δημήτρης Γουλής

Δημήτρης Κούλος

Δημήτρης Πατέλης

Δημήτρης Τσιλιμπάρης

Δημοσθένης Καλάκος

Θοδωρής Πήττας

Κώστας Φαγογένης

Κωνσταντίνος Τσάκωνας

Λίζα Χατζηλουκά

Νίκος Γεωργαντώνης

Νίκος Σωτηρέλης

Ξενοφών Μπακούρας

Όλγα Βάσιου

Παναγιώτης Μπάνος

Σπύρος Μπόικος

Στάθης Ρέππας

Σίμος Μποζίκης

Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης

Φάνης Μπολανάκης

Χρήστος Μπαρπαγιάννης 

Χριστίνα Μπαλωμενάκη