Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

Προβολή ντοκιμαντέρ: Τα κορίτσια της βροχής της Αλίντας Δημητρίου

Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

Ο Όμιλος Κέρκυρας στα πλαίσια των δράσεων του 5ου έτους λειτουργίας του και με αφορμή τη 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σας προσκαλεί στη προβολή του ντοκιμαντέρ:

«τα κορίτσια της βροχής»

μια ταινία της Αλίντας Δημητρίου για τις αγωνίστριες

της Αντιδικτατορικής Αντίστασης

την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 20:30 στο καφέ του βιβλιοπωλείου Πλους

 

Η ταινία αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που εξορίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας του «γύψου».

«Τα κορίτσια της βροχής» τον καιρό της Χούντας ήταν μόλις είκοσι χρονών. Φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν γιατί πάλεψαν για τα ιδανικά τους.

Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους 50 γυναίκες. Είναι ακόμη πολύ νέες, ενεργές και εξακολουθούν να πιστεύουν στον αγώνα που έκαναν. Είναι γυναίκες απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα που ακόμα και σήμερα τις δένει μια δυνατή φιλία.

Τις χαρακτηρίζει η ίδια περηφάνια, το ίδιο ήθος, το ίδιο πείσμα για την εδραίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με τις Γυναίκες της Αντιφασιστικής Αντίστασης.

Τα κορίτσια της βροχής θεωρούν, μάλιστα, τον εαυτό τους συνέχεια των Γυναικών της Αντιφασιστικής Αντίστασης.

Μια από αυτές είπε «είμαστε η συνέχειά τους και η δική μας συνέχεια είναι η σημερινή νεολαία» και το είπε αυτό μια γυναίκα που της στέρησαν τη δυνατότητα να κάνει παιδιά.

 

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ, 2011, διάρκεια 120΄.

Σενάριο – σκηνοθεσία – παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαΐδου

Λήψη επικαίρων: Ευαγγελία Γούλα

Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας – Αφροδίτη Νικολαΐδου

Μοντάζ: Αλίντα Δημητρίου

Επιμέλεια μοντάζ: Απόστολος Αγρογιάννης

 

Αλίντα Δημητρίου από το 1977 ως το 1994 έχει κάνει περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ.Το 2008 ξεκίνησε την τριλογία για τη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες με τα ντοκιμαντέρ:

2008: Πουλιά στο βάλτο (104 min.) – (Κατοχή)

2009: Η ζωή στους βράχους (100 min.) – (Δημ. Στρατός & Εξορία)

Έχει τιμηθεί με ένα βραβείο

2011: Τα κορίτσια της βροχής (120 min.) – (χουντική επταετία).

 

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σωτήρη Δημητρίου, συζύγου της Αλίντας, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο. Ο Δημητρίου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές και επιστήμονες επαναστάτες με σημαντική συμβολή στην επιστήμη της ανθρωπολογίας.

Το 2014 η ερευνητική ομάδα του Ομίλου Κέρκυρας πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε μια πολύωρη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη από τον μεγάλο διανοητή η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο (https://www.youtube.com/watch?v=r33BjvN7Aog) . Επίσης, μια από τις τελευταίες διαλέξεις του Σωτήρη Δημητρίου έλαβε χώρα στις 24/03/2016 στα πλαίσια των δράσεων του Ομίλου Αθήνας (https://www.youtube.com/watch?v=v2III7C_tz4).