Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

Απολογισμός του 4ου έτους λειτουργίας του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

Για τον άνθρωπο που υιοθετεί τη στάση του ευσυνείδητου και αντικειμενικού επιστήμονα, όποια αλήθεια έχει κατακτηθεί κατά το παρελθόν, δεν μπορεί να είναι ούτε συλλήβδην απορριπτέα, αλλά ούτε και μπορεί να μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα.

Ο μαρξισμός ήταν και παραμένει μια αλήθεια.

Η αλήθεια όμως συνίσταται τόσο στο αποτέλεσμα [ορισμένης γνωστικής διαδικασίας],

όσο και στην ίδια τη διαδικασία.

Δεδομένου ότι ο κόσμος άλλαξε ουσιαστικά μετά από τους Κ. Μαρξ, Φ. Ένγκελς και Β.Ι. Λένιν, θα έπρεπε να έχει αλλάξει ουσιαστικά και ο μαρξισμός. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

Όμως το ζητούμενο αυτό διατηρεί την επικαιρότητά του και η διευθέτησή του είναι αναγκαία.

Β.Α. Βαζιούλιν

 

 

Απολογισμός του 4ου έτους λειτουργίας του

 Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τέταρτο έτος λειτουργίας του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας. Η περίοδος 2015-2016 είχε εξαιρετική σημασία για τους Ομίλους Επαναστατικής Θεωρίας πανελλαδικά καθώς πολλαπλασίασαν τις δραστηριότητες και το έργο  τους.  Ήταν μια περίοδος πυκνών εκδηλώσεων, έντονης θεωρητικής δραστηριότητας και μελέτης, αλληλεπίδρασης και γνωριμίας με νέα άτομα και μέλη. Την ίδια περίοδο ο Όμιλος Κέρκυρας συνέχισε και ανέπτυξε περαιτέρω τη λειτουργία του ανοίγοντας νέες θεματικές και ζητήματα μέσω εκδηλώσεων, ερευνητικών ομάδων και προβολών ντοκιμαντέρ.

 

Ιδιαίτερη σημασία είχε για εμάς η καταγραφή της στάσης ζωής του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.) και μέλους του ΕΚΚΕ, ανυπόταχτου κομμουνιστή Προκόπη Κάντα μέσω πολύωρης βιντεοσκοπημένης συνέντευξης. Ένας από τους βασικούς στόχους του Ομίλου Κέρκυρας για το νέο έτος είναι η δημιουργία κινηματογραφιστικής ομάδας με σκοπό την αξιοποίηση του βιντεοσκοπημένου υλικού και τη δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή και επαναστάτη Προκόπη Κάντα που μας άφησε στις 23 Ιανουαρίου του 2016.

 

Επίσης, τον Αύγουστο του 2016 οι Όμιλοι Επαναστατικής Θεωρίας αλλά και ολόκληρος ο προοδευτικός κόσμος έχασαν έναν από τους σημαντικότερους αγωνιστές και επιστήμονες επαναστάτες, τον ανθρωπολόγο Σωτήρη Δημητρίου. Ο Σωτήρης Δημητρίου υπήρξε ένας αυθεντικός επαναστάτης διανοητής μέχρι και το τέλος της ζωής του. Πάντα από τη σκοπιά του κινήματος και της απελευθέρωσης της ανθρωπότητας καταπιάστηκε με ένα εξαιρετικά εκτεταμένο εύρος επιστημονικών αντικειμένων. Το επιστημονικό του έργο, το οποίο αναπτύχθηκε εκτός ακαδημαϊκού χώρου αποτελεί ακράδαντη απόδειξη ότι η πραγματική επιστημονική και επαναστατική έρευνα καθορίζεται από τους ιδεολογικούς, αξιολογικούς και νοηματοδοτικούς συντελεστές του ερευνητή ως δρώντος υποκείμενου στην κίνηση της ιστορίας και όχι από τους τίτλους και τα σχηματοποιημένα πακέτα έρευνας των ακαδημαϊκών χώρων.

Το 2014 η ερευνητική ομάδα του Ομίλου Κέρκυρας πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε μια πολύωρη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη από τον μεγάλο διανοητή η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Επίσης, μια από τις τελευταίες διαλέξεις του Σωτήρη Δημητρίου έλαβε χώρα στις 24/03/2016 στα πλαίσια των δράσεων του Ομίλου Αθήνας.

 

Πεπραγμένα 2015-2016

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο Όμιλος πραγματοποίησε οκτώ εκδηλώσεις, που κάλυψαν ένα αρκετά εκτεταμένο θεματικό πεδίο: Από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τις αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού, μέχρι τη διερεύνηση των επίκαιρων ζητημάτων του πολέμου και της τρομοκρατίας. Από το εύρος της ποίησης και του στοχασμού του Διονύσιου Σολωμού, μέχρι την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση,  από τα ιστορικά ζητήματα συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους, μέχρι την προβληματική της χειραφέτησης του επαναστατικού κινήματος και από τα αδιέξοδα του κεφαλαιοκρατικού συστήματος έως ζητήματα λογικής και μεθοδολογίας.

 

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2015-2016 ήταν:

 

1.Από τις επαναστάσεις του παρελθόντος στις επαναστάσεις του μέλλοντος

Εισηγητής : Περικλής Παυλίδης

2.Μια συζήτηση για τον Πόλεμο: Αναγνώσεις από το βιβλίο "Θεωρία του Πολέμου" του Παναγιώτη Κονδύλη

Εισηγητής: Σπύρος Μπόικος

3.Όψεις του Σολωμού

Εισηγητής : Γιώργος Κεντρωτής

4.Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Όψεις και Προβληματισμοί

Εισηγητής: Δημήτρης Τσιλιμπάρης

5.Δημόσια Οικονομικά και Συγκρότηση Κράτους το 1821

Εισηγητής: Σίμος Μποζίκης

6.Οι Δυναμικές της Χειραφέτησης. Από το «δικαστήριο της ιστορίας» στους «ελεύθερους συναιτερισμένους παραγωγούς»

Εισηγητής: Δημήτρης Αργυρός

7.Υποκείμενο, σύγχρονη κεφαλαιοκρατική κοινωνία και οι προοπτικές του επαναστατικού κινήματος

Eισηγητές: Γιάννης Νίνος, Δημήτρης Κούλος

8.Το Καθολικό και το Συγκεκριμένο στη Διαλεκτική Λογική

Εισηγητής: Θάνος Λιάπας

 

Στόχοι για το 2016-2017

Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι το ιδανικό υποκείμενο για τον αντίπαλο είναι ο τεθλιμμένος, αποκοινωνικοποιημένος και ανάπηρος διανοητικά και ηθικά άνθρωπος του ύστερου καπιταλισμού, το πλήρως αλλοτριωμένο ανθρώπινο υποκείμενο, το οποίο δεν πρόκειται επ' ουδενί να αμφισβητήσει τους όρους αναπαραγωγής του, ατομικά και συλλογικά. Στη ουσία αυτή η τάση ισοδυναμεί με μια εκτεταμένη κοινωνική και πολιτισμική καταστροφή προς όφελος της αναπαραγωγής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγκαιότητα εγχειρημάτων όπως ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας, η αναγκαιότητα “να συντηρηθούν οι φωτιές μέσα στη νύχτα” με σκοπό τη διανοητική και ηθική χειραφέτηση των ανθρώπων - και της ανθρωπότητας συνολικά, η ανάγκη προβολής και ανάπτυξης ενός διαφορετικού  προτύπου ζωής ατομικά και συλλογικά, αποκτά ιστορική σημασία.

 

Σήμερα, οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις συνεχίζουν να οξύνονται τόσο στο εσωτερικό των κοινωνιών όσο και μεταξύ χωρών και περιοχών. Η πιθανότητα γενικευμένου πολέμου αποκτά όλο και περισσότερο σάρκα και οστά πλησιάζοντας σταδιακά και τις χώρες του Δυτικού κόσμου. Παράλληλα, διαδικασίες εκφασισμού και ολοκληρωτισμού αρκετών κοινωνιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται αποκτώντας διάφορες μορφές και τάσεις όπως αυτή του Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, του εκφασισμένου καθεστώτος της Τουρκίας, του νέου  φασίστα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ή ακόμη και της επίσημης  και αναγνωρισμένης Φασιστικής Κυβέρνησης του Κιέβου. Σε αυτά τα πλαίσια, η πλειοψηφία της αριστεράς τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου, παραμένοντας εγκλωβισμένη «στα γλωσσικά της παιχνίδια» και στις εμμονές της περί αυτοσυντήρησης, συνεχίζει να αποτελεί εν πολλοίς ένα ιδιότυπο κοινωνικό πεδίο αναπαραγωγής ρόλων, μικροεξουσιών και συμφερόντων το οποίο αδυνατεί έστω και να θέσει το ιστορικό καθήκον χάραξης προοπτικής.

 

Για τους επαναστάτες κομμουνιστές ο ρόλος και τα καθήκοντα που επιβάλλει η σημερινή εποχή είναι πράγματι υπέρογκα. Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα με τους εξατομικευμένους κοινωνικούς δεσμούς και την άκρατη ανταγωνιστικότητα καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την οποιαδήποτε μορφή συλλογικής δράσης και αγώνα και ειδικότερα για την αριστερά όταν το άμεσο παρελθόν της είναι ένα παρελθόν της ήττας και της αποδοχής ισχύος του αντιπάλου.

Η αριστερά οφείλει να υπερβεί τον ηττοπαθή χαρακτήρα της, να αποκτήσει διεθνή χαρακτηριστικά αντίστοιχα της εποχής και να αναβαθμίσει επαναστατικά τη δράση και το ρόλο της στην Παγκόσμια Ιστορία. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ανάπτυξη και διαλεκτική άρση της επαναστατική θεωρίας, γεγονός που προϋποθέτει όχι απλώς την κατανόηση των κλασικών του μαρξισμού αλλά και κατανόηση του σύγχρονου σταδίου της επιστήμης σε συνάρτηση με τις προοπτικές απελευθέρωσης της ανθρωπότητας.

 

Στον Όμιλο Κέρκυρας διαπιστώνουμε ολοένα και πιο έντονα ότι το πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που βιώνει σήμερα το διεθνές επαναστατικό κίνημα συνιστά κατά κύριο λόγο κρίση της επαναστατική θεωρίας και συγκεκριμένα κρίση του μαρξισμού. Όσο και να ακούγεται υπερφίαλο για κάποιους, το ζήτημα ύπαρξης αντίστοιχης των καιρών επαναστατικής θεωρίας τείνει να γίνεται σήμερα ζήτημα επιβίωσης των λαών.   Σε αυτό το σκοπό θα συνεχίσει τη δράση του ο Όμιλος Κέρκυρας προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να ανακαλύψει νέους τρόπους και μεθόδους για να δημιουργήσει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες για το δύσκολο έργο της ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας.

 

Εκ μέρους του Ομίλου Κέρκυρας,

Γιάννης Νίνος

Δημήτρης Τσιλιμπάρης

Δημοσθένης Καλάκος

Κώστας Φαγογένης

Σοφία Χουδαλάκη

Σπύρος Μπόικος

Φάνης Μπολονάκης