Αρχική σελίδα - Νέα και εκδηλώσεις - Ομιλίες - Κείμενα - Forum

Απολογισμός του 5ου έτους λειτουργίας του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

Eγείρεται ενώπιον των ανθρώπων ως ζήτημα ζωής ή θανάτου το ερώτημα: θα σταθούν άραγε ικανοί να υποτάξουν τις δυνάμεις εκείνες που δημιούργησαν οι ίδιοι και έχουν γίνει ξένες και θανατηφόρα εχθρικές προς αυτούς; Γι' αυτό και ο αγώνας για τη δημιουργία της κομμουνιστικής κοινωνίας έχει καθοριστική σημασία για την απάντηση στο ερώτημα: θα επιβιώσει άραγε η ανθρωπότητα [ή θα αυτοκαταστραφεί];

Β.Α. Βαζιούλιν

 

Απολογισμός του 5ου έτους λειτουργίας του

 Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

 

 

 

 

 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το πέμπτο έτος λειτουργίας του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας. Η περίοδος 2016-2017 είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Ομίλους Επαναστατικής Θεωρίας και για τη συνολική τους δραστηριότητα αφού συνάδει με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση.

 

Εάν μπορούσε από μια σκοπιά ο Τ. Χομπς  να εποπτεύσει τους σημερινούς καιρούς, της κοινωνικής σήψης, του πλήθους και της πολλαπλότητας, των κατακερματισμένων ατομικοτήτων, ίσως δεν θα έβρισκε καλύτερο παράδειγμα επιβεβαίωσης του bellum omnium contra omnes. Στη σημερινή κατάσταση όπου λέξεις όπως ανθρωπιά, συντροφικότητα και αλληλεγγύη μοιάζουν με εργαλεία κάποιου ξεχασμένου μυθοπλάστη, η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την επανάσταση του 1917 έρχεται να υπενθυμίσει ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος που άνοιξε η παγκόσμια εργατική τάξη με την πρώτη νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση. Ο πρώιμος σοσιαλισμός τόσο με τις επιτυχίες του όσο και με τις αποτυχίες του έδειξε ότι η εργαζόμενοι μπορούν να οικοδομήσουν έναν άλλο κόσμο πέρα από τα καπιταλιστικά δεσμά της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αθλιότητας.

Ωστόσο χαώδεις διαφορές χωρίζουν τις συνθήκες του τότε από το σήμερα, τόσο σε σχέση με το επίπεδο ανάπτυξης του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος όσο και με το επίπεδο ανάπτυξης και οργάνωσης του παγκόσμιου εργατικού και επαναστατικού κινήματος. Το σημερινό επαναστατικό-κομμουνιστικό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει έναν εχθρό που έβγαλε βαθιά συμπεράσματα από τα πλήγματα που δέχτηκε τον περασμένο αιώνα, έναν εχθρό που αναδιοργανώθηκε και αναπτύχθηκε  και που δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να παραχωρήσει το απειροελάχιστο από τη σφαίρα εξουσίας του. Υπό αυτούς τους όρους, το επαναστατικό κίνημα το οποίο βρίσκεται στον έναν είτε στον άλλο βαθμό ακόμη πεσμένο από τα αλλεπάλληλα  πλήγματα που δέχτηκε με την ανατροπή του πρώιμου σοσιαλισμού, οφείλει να αρθεί στον ύψος της σημερινής συνθήκης περνώντας δυναμικά στη φάση της γενικευμένης επίθεσης. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει μια διαδικασία υποκειμενικοποίησης η οποία θα διεξαχθεί τόσο με όρους συνέχειας όσο και με όρους ασυνέχειας προς το παρελθόν και τα επαναστατικά κληροδοτήματα των περασμένων αιώνων. Στη δυναμική ενός τέτοιου εγχειρήματος ο ρόλος της επαναστατικής θεωρίας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Στη σημερινή εποχή φρονούμε ότι το θεωρητικό έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ για το επαναστατικό κίνημα και ότι οι προοπτικές και οι δυναμικές του κινήματος διασυνδέονται βαθιά με το ζήτημα της ανάπτυξης και επαναστατικοποίησης της θεωρίας και της επιστήμης. Στον Όμιλο Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας, διαπιστώνοντας όλο και με πιο έντονο τρόπο την ανάγκη ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας και επαναστατικοποίησης της επιστήμης, ευελπιστούμε ότι θα διοχετεύσουμε το μέγιστο των δυνάμεων και των προσπαθειών μας σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά αγκάλιασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πράγμα που εκφράζει και την ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης των κοινωνικών φαινομένων στην οποία πιστεύει και υποστηρίζει ο Όμιλος Κέρκυρας όλα αυτά τα χρόνια.  

 

Πεπραγμένα 2016-2017

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο Όμιλος πραγματοποίησε επτά εκδηλώσεις, που κάλυψαν ένα αρκετά εκτεταμένο θεματικό πεδίο: Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι τη διερεύνηση των σύγχρονων τεχνολογικών και κοινωνικών ζητημάτων. Από την ιστορική σημασία των αγώνων του Δημοκρατικού Στρατού που αποτελούν έμπνευση για τους νεότερους μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, τη διαμόρφωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και τους ιστορικούς τοπικούς αγώνες των αρτεργατών Κέρκυρας, από το ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα του ιμπεριαλισμού της ΕΕ  στην προβληματική της γλώσσας και της ιστορικότητας στο έργο του Βίκο.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2015-2016 ήταν:

 

          1.Τα κορίτσια της βροχής

             Προβολή της ταινίας της Αλίντας Δημητρίου

          2. Μετακαπιταλισμός

             Εισηγητής: Σωκράτης Τρύφωνας

          3. Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές

             Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Νούλα

          4. Η Γαλλική Επανάσταση και η ανάδυση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

             Εισηγητής: Όλγα Τσιλιμπάρη

          5. Το Σωματείο Αρτεργατών Κέρκυρας το Μεσοπόλεμο

             Εισηγητής: Γιώργος Ζούμπος

          6. Η Πολιτική Οικονομία της ΕΕ: Μια Ιμπεριαλιστική Ολοκλήρωση σε Υπαρξιακή Κρίση

             Εισηγητής: Σταύρος Μαυρουδέας

          7. Γλώσσα και Ιστορία: Η περίπτωση του Giambattista Vico

             Eισηγητής: Γιώργος Κεντρωτής

 

Στόχοι για το 2017-2018

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και την όλο και μεγαλύτερη διαπίστωση των αδυναμιών συγκρότησης μιας σύγχρονης επαναστατικής αριστεράς, σκοπός του Ομίλου Κέρκυρας για την περίοδο 2017-2018 είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση ούτως ώστε να κατανοηθεί διεξοδικότερα και βαθύτερα η πρώτη έφοδος στον ουρανό καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα φωτίζουν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες απελευθέρωσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και της σοσιαλιστικής προοπτικής στον 21ο αιώνα. Επίσης ένας από τους βασικούς στόχους της ερχόμενης χρονιάς είναι η συγκρότηση ερευνητικών ομάδων οι οποίες θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν συστηματικά κομβικά ζητήματα του κινήματος και της εποχής. Ακόμη στα πλαίσια των παγκοσμιοποιημένων συνθηκών που ζούμε, θα πρέπει να επιχειρήσουμε το άνοιγμα ενός θεωρητικού διεθνούς θεωρητικού και πολιτικού διαλόγου για τα μείζονα διακυβεύματα της εποχής και  τις προοπτικές διεξαγωγής της επανάστασης. Κατά τη γνώμη μας το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διεθνούς θεωρητικού και πολιτικού διαλόγου συνιστά ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της περιόδου που διανύουμε για το επαναστατικό κίνημα. Οι σημερινές παγκόσμιες συνθήκες, με την ανάπτυξη των επιστημών, με το νυν επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης και την ολοένα και μεγαλύτερη διαδικτύωση του παγκόσμιου πληθυσμού προεικονίζουν με όλο και μεγαλύτερη γλαφυρότητα το εφικτό της καθεαυτό κοινωνικής ανθρωπότητας, του κομμουνισμού. Συνάμα όμως, η κυριαρχία του κεφαλαίου, η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού, οι αύξουσες πολεμικές συρράξεις και οι περιβαλλοντολογικοί κίνδυνοι σκιαγραφούν και μια σκοτεινή προοπτική, εκείνη του αφανισμού της ανθρωπότητας. Ο Τ.Σ. Έλιοτ έκλεινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ποιήματα του γράφοντας το εξής:

Έτσι τελειώνει ο κόσμος

Όχι με ένα βρόντο μα μ' ένα λυγμό

Εάν η ανθρωπότητα δεν πάρει στα χέρια της τα ηνία της ιστορίας, τότε οι όροι  που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να γίνονται όλο και πιο καταστροφικοί. Μοναδική ελπίδα υπέρβασης αυτών των καταστροφικών δυνάμεων αποτελεί  η κομμουνιστική προοπτική  και το ξέσπασμα σοσιαλιστικών επαναστάσεων που στο διάβημα τους δεν θα μοιάζουν με βρόντο αλλά με σεισμό.

 

Εκ μέρους του Ομίλου Κέρκυρας,

 

Γιάννης Νίνος

Δημήτρης Τσιλιμπάρης

Δημοσθένης Καλάκος

Κώστας Φαγογένης

Σοφία Χουδαλάκη

Σπύρος Μπόικος